10 saker du helst inte ska säga under en intervju


    Vissa saker bör man hålla för sig själv, vissa saker ska man helst inte fråga om och vissa saker ska man inte ens tänka på. Det är inte helt lätt att veta vad man ska tänka (och inte tänka) på under en intervju, speciellt om man inte har stor erfarenhet av intervjuer.
    Därför har vi förberett 10 vanliga misstag som folk ofta gör under intervjuer, och varför man ska låta bli att göra dem.
  1. ”Min förra chef var en riktig idiot.”
    Även om din förra chef var en riktig jubelidiot som behandlade dig som skit och dina före detta arbetskollegor var ett gäng klåpare så finns det ingen anledning för dig att prata skit om honom eller om arbetsplatsen. Trots att det är anledningen til att du slutade ditt förra jobb.
    Det enda det gör är att det skapar en negativ stämning mellan dig och personen som intervjuar dig. Speciellt om intervjuaren börjar ställa följdfrågor varför du tycker som du gör. Då är det bättre att inte nämna det alls.
    Anledningen till att du slutade kan istället vara att du sökte nya utmaningar, önskade mer ansvar eller helt enkelt var redo för en förändring.



  2. ”Nej, jag har inga frågor.”
    När intervjun börjar lida mot sitt slut så brukar som regel intervjuaren alltid fråga om det är något du undrar över eller har några frågor om företaget. Gör då inte det fatala misstaget att säga nej. Det enda som det visar är att du inte är påläst om företaget och det ger intrycket att du faktiskt inte bryr dig speciellt mycket heller.
    Läs in dig på företaget så du har åtminstone 3 smarta frågor att komma med. Det kan för exempel vara vilka expansionsplaner/framtidsplaner företaget har inom 5-10 år, vilka nya produkter eller tjänster som de planerar att lansera.

  3. ”Jag har inga svagheter.”
    Sannolikt så kommer intervjuaren att be dig beskriva ett par av dina svaga sidor och ett par av dina starka sidor. Om du då säger att du inte har några svagheter så kommer det framstå som att du antingen ljuger, har på tok för mycket självförtroende eller att du inte tänker tillräckligt.
    Det man brukar säga är att du ska nämna svagheter som också kan tolkas på ett positivt sätt. Men använd dig bara inte de allra vanligaste klichéerna för ingen intervjuare kommer tro att din största svaghet är att du jobbar för hårt.
    En smart grej du kan göra är att beskriva svagheter som inte kommer påverka ditt jobb på något sätt och som samtidigt visar att du försöker förbättra dig. Om du söker till ett jobb som inte kräver att du ska hålla några föredrag så kan du nämna det som en svaghet. Att du blir nervös när du måste hålla föredrag för stora samlingar människor men att du har påbörjat en talarkurs eller retorikkurs för att lösa det. Då visar du att du är medveten om dina svaga sidor och att du samtidigt försöker förbättra dem

  4. ”Vad är det ert företag gör/tillverkar?”
    Om du inte har läst på ordentligt om företaget du söker till så kommer det att framstå som att du inte heller är speciellt intresserad av att veta för vilka du tänker jobba. Det kommer att lämna ett riktigt dåligt intryck hos personen som intervjuar. Så se till att läsa in dig på företaget så du också kan komma med några intelligenta frågor i slutet av arbetsintervjun.



  5. ”Ja för fan, jag tycker det verkar vara ett jävligt nice ställe att knega på.”
    Svordommar och slang här inte hemma i en arbetsintervju. Även om det är så du pratar med dina kompisar så bör du försöka hålla en mer formell ton när du talar med personen som håller i intervjun. Du kommer att lämna ett ganska ointelligent intryck om du använder ett ovårdat språk, även om dina polare inte skulle tycka det. Du framstår alltid bättre om du är professionell och artig.

  6. ”Om fem år bor jag på Jamaica och äger en herrgård med ett stort plantage.”
    Det är inget fel med att ha storslagna eller vilda framtidsplaner. Men det är inte vad en rekryterare är intresserad av att höra. När de frågar om vad du har för långsiktiga mål och planer vill de ha ett svar som rör företaget. Om du säger att du vill flytta utomlands om ett par år så innebär det ju att du med andra ord inte planerar att vara speciellt länge i tjänsten, vilket är direkt negativt för dina chanser att få jobbet. Säg istället något som återspeglar ditt engagemang för positionen och företaget. Vem vet, du kanske inte alls är lika intresserad av att flytta utomlands när fem år har gått ändå.

  7. ”Efter att det tog slut mellan mig och min fru så fick barnen börja komma till...”
    Berätta inte hela din livshistoria. När rekryteraren ber dig berätta lite om dig själv så menar han var du gick i skolan, dina tidigare jobb och arbetsuppgifter. Kanske också lite om dina hobbys och om du gjort något volontärarbete.
    Det du absolut bör undvika att ta upp är personliga problem, så som skilsmässa, att det tagit slut med din pojk-/flickvän eller ekonomiska problem. Det har ingen positiv inverkan på dina chanser att landa jobbet, snarare tvärtom.

  8. ”Vad kan företaget göra för mig och när kan jag förvänta mig en löneförhöjning/befordran?”
    Den här frågan antyder att du inte är nöjd med lönen eller ställningen i sig. Rekryterare gillar heller inte personer som är själviska och enbart tänker på vad företaget kan göra för dem. Kom ihåg att du faktiskt är på intervju för dem och inte tvärt om. Den första intervjun handlar som regel om vad du kan göra för företaget och varför de skulle vilja  anställa dig, vilka erfarenheter och färdigheter som Du kan bidra med.

  9. ”Vad var det i mitt CV som gjorde att jag fick komma på intervju?”
    Visst kan det vara bra att få veta vilka dina starka sidor i CV´t är, men när du ställer den frågan verkar det som att du är osäker på dig själv och dina kvalifikationer. Istället kan du fråga om vilka kvalifikationer den idealiska kandidaten skulle ha. Vilka sidor som företaget föredrar att en sökande ska besitta.



  10. ”Jag är hemskt ledsen men jag vet verkligen inte hur man...”
    Istället för att ursäkta dig och beklaga att du verkligen inte har en aning om hur man gör en sak som intervjuaren frågar efter (exempelvis kunskaper inom excel, SAP eller liknande), så bör du istället förklara med självförtroende  att du kanske inte har den kunskapen som han efterfrågar men att du är väldigt lättlärd och tycker om att ständigt utveckla dig och lära dig nya färdigheter.
    Om du visar att du är entusiastisk och ivrig att lära dig så kommer det skapa ett positivt intryck. För i många fall så önskar sig företagen hellre en person som är entusiastisk och intresserad av att utveckla sig än en person som besitter delar av kunskapen men saknar viljan att lära sig något mer.