12 saker du absolut inte ska ha med i ditt CV!


 1. Vad du ogillade med ditt senaste jobb
  Det skapar en dålig stämning och är således ingen bra idé. Om du ska berätta, antingen i CVt eller i intervjun, varför du slutade ditt senaste jobb så ska du göra det med ett neutralt ordalag.

 2. Varför du ogillade din senaste chef eller kollegor
  Samma som ovan, det skapar en dålig stämning. Dessutom så kan man börja fundera på om du kommer tala lika illa om det här jobbet och de här cheferna när du slutar här.z 3. Varje jobb du har haft sedan du var 16
  Att rabbla upp varje sommarjobb, extrajobb och vikariat som du någonsin har haft kommer inte någon positiv inverkan, det kommer snarare att göra att ditt CV ser rörigt och oseriöst ut. Är det däremot ett jobb som är relevant för den ställningen som du söker så gör det inte så mycket om det var länge sedan du jobbade där.

 4. Allt för ingående om irrelevanta jobb
  Om du söker jobb som dagisfröken så är det kanske inte så intressant att skriva långa utlägg om din tid som bartender på Mallorca. Skriv med det i ditt CV så det inte blir någon lucka, men håll det kort så det inte ser allt för rörigt ut.

 5. Politik, religion och sexuella preferenser
  Om du inte söker jobb inom respektive yrkesområde så har det nog ingen relevans för det jobbet som du söker. Man vet aldrig hur personen som läser ditt CV tänker och det är mycket möjligt att du kommer bli diskriminerad på grund av den personens personliga åsikter, om du tar med något det.

 6. Ålder
  Det beror givetvis på din egen ålder och vilken typ av jobb som du söker. Men värt att ha i åtanke är att åldersdiskriminering faktiskt existerar. Det finns många jobb där personer över en viss ålder anses vara för gamla och det samma gäller åt andra hållet. Speciellt inom chefsjobb så kan man bli åldersdiskriminerad om man anses vara för ung.

 7. Lögner om din utbildning
  Det är så otroligt enkelt för en rekryterare att kolla upp om det du skriver verkligen stämmer. Så spara både din och rekryterarens tid och var ärlig från början.

 8. Ditt fullständiga personnummer
  Man vet aldrig om det är en oärlig personen som sitter och läser ens CV.
  Men det kan lika gärna vara så att personen som har hand om ansökningarna låter det ligga fritt på skrivbordet så att någon annan på kontoret ser chansen att ta vara på ditt personnummer.


 9. Längd, vikt, hårfärg
  Om det inte är ett modelljobb eller liknande som du söker så har nog inget av alternativen någon större positiv inverkan. Tvärt emot så blir många diskriminerade på grund av att de väger lite för mycket, är lite för korta eller för att de kanske har rosa hår eller någon annan avvikande hårfärg.

 10. Negativa tankar, ord och idéer
  Det finns ingen anledning att skriva något negativt i CV. Det du vill förmedla med din ansökning är ju enbart positiva tankar. Så försök att formulera dig på ett positivt eller neutralt sätt.

 11. Brottsregister
  Det är absolut bäst att vara ärlig. Men vissa saker kan du faktiskt behålla för dig själv. Åtminstone tills de börjar fråga under anställningsintervjun.

 12. Sarkasmer
  Du själv, eller dina vänner, kanske tycker det kan vara underhållande med sarkasmer. Men i ett CV har det absolut ingen plats. Risken är snarare att personen som läser inte alls förstår att det är sarkasm, eller att de faktiskt gör det och istället uppfattar dig som väldigt dryg.