Jobba i Australien
Att kombinera jobb med semester är ett utmärkt sätt att upptäcka Australien. Många drömmer om att uppleva denna häftiga kontinent och att kombinera nytta med nöje sägs vara det ultimata sättet. Svenskar har överlag ett gott rykte i Australien och anses duktiga på att arbeta. Därför är det relativt lätt att få jobb som svensk.
Reser du ner till Australien i syfte att uppleva landet, milsvida stränder, tropisk skog och att lära dig surfa så har du möjligheten att stanna längre än vad semesterkassan räcker då du faktiskt har rätt att arbeta i landet under vissa villkor.
Visum
Krav för arbetsvisum i Australien:
-vara mellan 18-30 år gammal
-skandinaviskt medborgarskap
-giltigt pass som även är giltigt 1 år efter avresa.
-vara ostraffad
-inneha en giltig tur och retur biljett hem eller biljett till annat land
-ej ta medta barn
-ej stanna mer än 6 månader hos en och samma arbetsgivare.
Visumet är giltigt under 1 års tid och kostar 2200 kr. Det bör sökas ca 4 veckor innan avresa. Det är också rekommenderat att ta med sig en budget på ca 30-35000kr. Det är alltid bra att ha med sig extra finanser ifall det skulle dröja innan du får jobb och för att kunna se mer av landet och göra fler aktiviteter.
Söka jobb i Australien
Det finns olika företag som hjälper dig att planera din resa och att komma i kontakt med arbetsgivare i Australien. www.worktravelcompany.se erbjuder olika tjänster och är störst i norden på att kombinera jobb och resa. Dem hjälper dig med praktiska saker som visumansökan, jobb, lokalt bankkonto, skattesedel mm, så att du kan fokusera på att uppleva och upptäcka det nya landet.
Exempel på vanliga jobb som arbetsförmedlingen brukar erbjuda är arbete inom:
- Hotell och restaurang
- Fruktplockning
- Butik
- Kontor
- Promotion och evenemang
- Telemarketing
- Lantbruk
Ett tips är att själv ta kontakt med dem arbetsgivare du är intresserad av att arbeta för och presentera dig själv och ditt CV. Annars hittar du lediga jobb genom speciella arbetsförmedlingar som är specialiserade på att förmedla tillfälliga jobb åt backpackers. Andra resenärer och uppsatta annonser på anslagstavlor på olika vandrarhem är oftast också bra vägar till jobb.
Flytta till Australien permanent
Om du är äldre än 30 år, har barn eller vill stanna längre än ett år och arbeta i Australien har du följande alternativ:
Ansöka om Permanent Residency som Skilled Immigrant, vilket betyder att du har en utbildning och arbetslivserfarenhet som eftersöks i Australien, och beviljas av den anledningen permanent uppehållstillstånd samt arbetsvisum.
Alternativt kan du resa till Australien, hitta det jobb du vill ha, och att din arbetsgivare därefter ansöker om ett Temporary Business Visa för dig som gäller i fyra år, arbetsgivaren förnyar sedan det efterhand. Normalt sett brukar man efter några år be arbetsgivaren att ansöka om ett Permanent Residency å dina vägnar. Om arbetsgivaren bekostar, och står som garant för dig i processen om att ansöka om permanent uppehållstillstånd kommer dem troligen att avkräva dig en arbetsgaranti som innebär att du förbinder dig att fortsätta arbeta för dem i några år innan du kan söka dig vidare till andra arbetsgivare i Australien.
Du har rätt att åka till Australien på vanligt turistvisum och söka jobb. Om du sedan blir erbjuden en tjänst så kan arbetsgivaren ansöka om Temporary Business Visa för dig vilket oftast tar några veckor.
Läs mer om olika visum https://www.migrationexpert.com.au
Boende i Australien
Att hitta bostad i Australien är oftast lätt. Det finns ett brett utbud av lägenheter och villor till varierande priser samt ”shared acommodation” som oftast är den vanligaste formen av boende för backpackers och säsongsarbetare. Du delar då lägenhet eller villa med flera andra.
Även om delat boende, lägenhet och villa är populärt så är kanske den vanligaste formen av boende hostel, (vandrarhem). Hostels är en knytpunkt för folk från världens alla hörn och det är oftast så resan börjar för de allra flesta. Hostels är ett billigt alternativ och det är inte ovanligt att du får dela rum med flertalet andra backpackers och resenärer.
För att få en översikt över olika hostels runt Australien samt boka rum besök http://www.hostelaustralia.com/.
Letar du efter något mer varaktigt eller kanske är intresserad av delat eller eget boende under din vistelse så ska du besöka www.craigslist.com.au där olika alternativ utannonseras. Där kan du även komma i kontakt med andra som söker boende. Kom ihåg att det är vanligt förekommande att betala någon form av deposition till hyresvärden när du hyr rum, lägenhet eller hus, en så kallad ”bond”. Summan kan variera men är oftast från 3000 SEK och uppåt.
Är du inne på ett mer exklusivt spår och har för avsikt att bo på hotell eller motell någon gång under din vistelse så finns det olika aktörer och företag som utannonserar hotell och paketresor, däribland http://www.hotel.com.au/.
Ett tips är att boka hostel innan avresan och sedan leta efter en mer varaktig bostad när du väl är på plats. Väl i Australien så kommer du att hitta fler alternativ och har dessutom chans att åka och titta på bostaden först innan du bestämmer dig.
Övrigt att tänka på:
Försäkring
Att teckna försäkring känns kanske inte så kul att tänka på, men om olyckan är framme kan det handla om hundratusentals kronor i avgifter för sjukvård, medicin eller rättskostnader som du får stå för själv. En bra försäkring försäkrar dig mot det mesta som kan hända. Gouda är specialiserade på just reseförsäkringar och en av de ledande aktörerna på marknaden. Hos Gouda kan du köpa reseförsäkring eller försäkring avsedd för dig som planerar att bosätta dig utomlands under en tid. Läs mer på www.gouda-rf.se
Vaccination
Innan du reser bör du kontrollera ditt grundskydd. Du bör vara vaccinerad mot difteri, stelkramp och polio. det är även värt att kontrollera vilket skydd du har mot mässling, påssjuka, röda hund, kikhosta och Haemofilus influenzae typ b (Hib). Hör av dig till din vårdcentral om du är osäker på vilka vaccin du har och om övriga frågor kring vaccin. För aktuell information om vaccinationsskydd som gäller i Australien bör du besöka www.resemedicin.com. Klicka dig sedan fram till Australien.
Budget
Som vi tidigare nämnt är det alltid en fördel att ha med sig en buffert. Dels för att du ska kunna se landet under tiden du arbetar och lever där, och dels för att det kan ta ett tag innan du får din första lön. Du kommer säkerligen även behöva ligga ute med pengar om du ska hyra bostad och installera dig i ditt nya land. Därför rekommenderar vi att du tar med dig 30-35000 SEK. Väl på plats kan du skaffa ett konto i Australien dit du kan överföra dina pengar så slipper du dyra uttagsavgifter. Det är även ett sätt för din kommande arbetsgivare att enkelt kunna sätta in din lön.
Priser
Priserna är ungefär som i Sverige. Alkohol och uteliv är något billigare. Priser på mat, nöjen och bostäder kan även variera något beroende på vart i Australien du befinner dig. Storstäder som Sydney och Melbourne är generellt sett dyrare än mindre städer och samhällen.
Klimat
Australien är känt som ett varmt och soligt land, men skillnaderna i temperatur kan vara stora.
Australien är en stor kontinent och har därför olika typer av klimat och klimatzoner. Vissa delar av landet har ett klimat som påminner mer om det svenska. Andra delar av landet har tropiskt klimat med fuktig värme året om. Därför är det viktigt att du har med dig kläder för olika typer av väder, inte bara för sommar och sol.