Jobba i Danmark
Det gemytliga Danmark lockar med med sina höga löner och höga växelkurs många svenskar, främst till köpenhamn. De flesta är malmöbor som pendlar över öresundsbron, men det kommer folk från hela landet för att jobba i Danmark.
Det är beräknat att vara över 30 000 personer som jobbar i Danmark och bor i Sverige.
Arbets- och uppehållstillstånd
Precis som i övriga länder i norden så är det fritt fram för svenskar att resa till danmark för att bo och/eller jobba. Du behöver varken visum, uppehållstillstånd eller arbetstillstånd.
Övriga medborgare från EU/ESS länder har rätt att uppehålla sig fritt i Danmark under 3 månader utan att behöva ansöka om uppehållstillstånd och upp till 6 månader om dem söker jobb i Danmark.
Skatt i Danmark
En grundregel är att man skattar i det land man jobbar i, och så är också fallet om du arbetar i Danmark. Detta gäller även om du jobbar i danmark och bor i Sverige. Men var beredd på att du kan komma att få deklarera i Sverige också om du är boende här.
Själva procentsatsen är cirka 32 procent för pendlare som bor i Sverige och arbetar i Danmark.
Om du är permanent bosatt i Danmark så skiljer det lite beroende på var i landet du bor, men det ligger också runt 32 procent.
Som gränsarbetare finns det en del avdrag som du har rätt att göra i din deklaration. Ett avdrag som du absolut bör göra om du pendlar mellan Danmark och Sverige är avdrag för resan över öresundsbron. Sverige och Danmark har ju som bekant gjort ett skatteavtal som ger dig möjligheten att göra avdrag på 50 danska kronor varje gång du passerar över bron på bil eller motorcykel, och ett avdrag på 8 danska kronor varje gång med tåg eller buss.
Söka jobb
För det första så går det faktiskt bra att använda ett CV och personligt brev som är skrivet på svenska. Så du slipper få det översatt eller skriva det på engelska. Danskarna förstår endå.
För det andra så är det väldigt vanligt med spontanansökningar i Danmark. Du kan ”knacka dörr”, maila eller ringa även om företaget i fråga inte har några annonser ute för tillfället. Är dem intresserade av dig så tar det heller inte lång tid innan du har en anställning. Anställningsprocessen i Danmark är oftast väldigt mycket kortare än den är i Sverige.
Om du vill kolla vilka jobb som är utannonserade för tillfället så kan du kolla på arbetsförmedlingens hemsida under utlandsjobb>Danmark. Du kan också kolla på den danska arbetsförmedlingens hemsida. (www.jobnet.dk)
Personnummer och bankkonto
För att kunna få ett jobb i Danmark så krävs det som regel att du har ett danskt personnummer, ett sk kildeskattenummer (CPR-nr).
Det ordnar du enklast hos skatteministeriet. (www.skat.dk) Där ska du sedan också ange ditt bankkonto, som måste vara danskt.
Många banker har ett sk ”pendlarkonto” eller ”brokonto” med gratis överföringar mellan Danmark och Sverige. Då är det enkelt och smidigt att ordna en fast överföring varje månad till sitt svenska konto. Så undersök vilka vilkor som gäller före du öppnar ett bankkonto.
Språket
Det danska språket kan känns väldigt svårt precis i början, men sakta men säkert så förstår man mer och mer. Många brukar en kort språkkurs online innan dem börjar jobba i Danmark. Då kommer man snabbt in i språket och får det betydligt mycket lättare i alla tillfällen.
Det första du bör lära dig är siffersystemet. Det skiljer sig nämligen ganska rejält från det svenska och kommer någon säga en sifferkombination, till exempel ett telefonnummer, så kommer du att se ut som ett frågetecken.