Jobba i England

Det är väldigt vanligt bland svenska ungdomar att antingen studera eller jobb i England. Med tanke på att det är så pass enkelt att hitta både jobb och boende, samt att det bara ligger 1 timme bort med flyget, så är det kanske inte å konstigt. Många är också sugna på att lära sig mer av den engelska kulturen och samtidigt få vara med om äventyret att jobba i ett främmande land.
Här kan du läsa våra tips om hur du ordnar både boende och jobb i England.


Söka jobb i England

Om du har ögonen med dig så kommer du säkert stöta på flera lappar där det står ”staff wanted” på cafeér, restauranger, affärer eller pubbar. Du kan också fråga i receptionen på ditt hotell/hostel om dem känner till något. Ofta har dem ganska bra koll på området omkring.
Vill du hellre ha jobbet/intervjun klar innan du åker så kan du kika på www.gumtree.com
Det är Englands motsvarighet till blocket och där finns allt från jobb till dating o.s.v. Men om du inte känner att du orkar sitta och skicka ansökningar så är det lite enklare att ta hjälp av ett bemanningsföretag, recruitment agencies, i England. Det finns många sådana i London och registrerar du dig hos ett par stycken så har du helt säkert fått ett jobberbjudande inom kort.
Men rådet är trots allt att åka dit och söka jobb på plats. Själva jobbprocessen går mycket snabbare än vad den gör i Sverige. När du skickat in en ansökan så kan du vara på intervju bara ett par dagar senare och börja jobba redan veckan efter.
Lätta jobb att få i London och England är bland annat call center, servitör/servitris, butiksbiträde, au pair m.m.


Jobba som au pairau pair

Som au pair bor du hemma hos en värdfamilj och får på så sätt boende och mat betalt, samt en summa fickpengar. Värdfamiljen förväntar sig då att få hjälp med barnpassning och lättare hushållsarbete. Det är ett populärt alternativ för dem som vill lära sig mer om landet och komma i kulturen.
Bland svenskar så är det en av de absolut vanligaste alternativen att jobba som au pair i London. (därefter kommer jobba som au pair i USA och och Frankrike) Det finns förmedlingar som hjälper dig att hitta ett jobb som au pair i England.

 


Boende i London

London är en stor stad och vill du bo centralt kommer du få vara beredd på att öppna den stora plånboken. Men ju längre du kommer ut dessto billigare blir det naturligtvis. Däremot får du nog vara beredd på att ställa om dig till att det kommer att vara sämre standard, mindre ytor och högre hyra än vad vi har i Sverige. Vi är nämligen ganska bortskämda här hemma med våran höga standard samtidigt som vi har låga hyror.
Men det går faktiskt att bo fint och centralt i London också. Det vanligaste är att man delar lägenhet eller hus med en eller flera lägenhetskompisar. Då får man ner priset samtidigt som man kommer närmare stan. En sak som är värd att notera är att det inte är några 15+ år i väntetid som vi har i Stockholm, utan i London går det väldigt fort att hitta en lägenhet, faktiskt mycket fortare än man hittar jobb. Så ett bra tips är att antingen bo hos några vänner eller på ett hotell/hostel tills du hittat ett jobb.


Visum

Eftersom England är medlem i EU så behöver du inget visum eller tillstånd för att få resa till England och börja arbeta eller studera där. Du måste dock registrera dig så att dem vet att du ska jobba där och så att du kan betala skatt.
Om du vill de exakta gällande reglerna så är det enklast att ta kontakt med den svenska aambassanden i England.