Jobba i Norge


    Att jobba i Norge är väldigt populärt bland svenska ungdomar.
    Faktiskt så populärt att 10% av invånarna i Oslo är just svenskar.
    Det finns många anledningar att söka ett jobb i grannlandet Norge. Dels så är det väldigt lätt att få jobb i Norge då arbetslösheten är extremt låg och eftersom svenskar är väldigt eftertraktade bland arbetsgivarna. Vi är kända för att jobba hårt och vara duktiga på det vi gör.
    oslo
    Sedan så är också lönen väldigt mycket högre än i Sverige. I genomsnitt ca 20% högre, och har du högre utbildningen så kan det skilja ännu mer. Lägg därmed till valutakursen så får du ytterliggar 15-20% i lön. Detta gäller alla yrken, även okvalificerade. De flesta svenskar åker till Norge under en period på 6-12 månader för att jobba så mycket som möjligt och spara mestparten av pengarna för att sedan åka på långsemester jorden runt i, lika många månader som de jobbat.


Boende

En vanlig företeelse bland ungdommar i framförallt Oslo är att man bor i stora kollektiv. På så sätt kan man bo mitt i centrum och samtidigt få en väldigt låg hyra. En annan fördel med att bo i kollektiv är att du snabbt får nya vänner att umgås med och gemenskapen är starkt i ett kollektiv. Det kan vara bra om du kommer till Oslo helt själv. Då kommer du att komma in allt mycket snabbare och dessutom få hjälp med allt som du undrar över.

Men om du trots allt vill ha en egen lägenhet så är det inga problem att lösa. Norge har, till skillnad från Sverige, en fri hyresmarknad.
Det betyder att hyresmarknaden inte är reglerad på samma sätt som i Sverige och att du således inte kommer behöva stå i bostadskö 15 år för att hitta en lägenhet.
I Oslo kan du få en stor lägenhet på den absolut bästa gatan direkt om du vill. Men du kan räkna med att det kommer kosta dig. För de norska hyrorna ligger en bra bit över de svenska. Men åker du hit tillsammans med några kompisar kan ni dela på en lägenhet och få det ganska billigt trots allt.


Söka jobb

Framför allt i de större städerna som Oslo, Stavanger och Bergen finns det många bemanningsföretag som kan hjäpa dig att hitta jobb. Då brukar det räcka med att du skriver ett CV till dem, så får du komma på intervju efter det, och sedan brukar det inte ta mer än några dagar så har dem hittat ett jobb åt dig.
Det brukar vara bättre lönemässigt om du söker jobb direkt via företagen. Men om du är ny i landet så kan det här vara ett bra sätt att komma igång och jobba så snabbt som möjligt, så kan man ta tag i saken med egna händer när man kommit in i det lite mer.

För en komplett guide om hur du söker boende, jobb i Norge, skatteregler, lön, fiskeindustrin, oljeplattformar, sommarjobba i Norge och allt du kan tänka dig så rekommenderar vi dig att kolla på www.jobbainorge.se Där finns allt du kan tänkas behöva veta för att söka jobb i Norge.