Jobba i Spanien
Att bo och jobba i Spanien är mycket populärt. En mer avslappnad livsstil, ett soligt klimat, tapas och gott vin är vad som lockar många. Särskilt vanligt är det att ungdomar söker sig till Spanien för att arbeta ett år eller flera. Både säsongsbaserade jobb och arbeten av mer fast karaktär är vanligt förekommande. De senaste åren har Spanien befunnit sig i en lågkonjunktur med hög arbetslöshet vilket innebär att jobben blivit färre och att konkurrensen om jobben hårdnat. Därför är det nu ännu viktigare att tänka på hur du framställer dig själv och dina erfarenheter och de kunskaper du har som gör just dig unik för att öka dina jobbchanser. Med en positiv inställning, bra planering, nätverkande och lite tålamod brukar nya möjligheter öppna sig.
Söka jobb
Det finns flera olika sätt att söka jobb på i Spanien precis som det finns olika typer av jobb.
Säsongsbaserade jobb såsom reseledare eller hotellpersonal utannonseras ofta i tidningar och på jobbsajter här hemma i Sverige då hotellen eller arrangören ibland efterfrågar personal med kunskaper i svenska och engelska. De jobben gör de allra bäst i hålla utkik efter i platsannonser i tidningar och på jobbsajter här hemma.
Annars är det allra bäst att söka jobb väl på plats. Du kan då söka arbete och lätt ta dig till företaget för intervju om du blir kallad. Exempel på vanliga jobb i Spanien:
-Callcenter/Kundtjänst
-Hotell och restaurang
-Reseledare
-Kontor
-Säljare
-Bar
Hur går man då tillväga när man söker jobb? Bäst är som vi tidigare nämnt att söka jobb på plats. Försök knyta kontakt med andra som rest ner för att arbeta, ta hjälp av varandra och gå med i grupper för svenskar eller utlänningar i Spanien. Det finns flera sådana forum online, liksom det finns grupper på facebook. Var inte rädd för att själv söka upp arbetsgivare, presentera dig själv och lämna ditt CV.
Tänk efter om du har några kunskaper som gör just dig unik. Språk är oftast en värdefull kunskap i Spanien då spanjorer i regel inte är så bra på engelska. Det öppnar exempelvis möjligheter för dig som kan flera språk att arbeta inom turism och reseindustrin. Generella tips är annars att läsa platsannonser i tidningar och på jobbsajter. Det finns bland annat flera nationella arbetsförmedlingar motsvarande vår arbetsförmedling i Spanien som du hittar under fliken Spanien på: http://ec.europa.eu
Boende
Det finns ett bra utbud av lägenheter och hus i Spanien. Vanligast för dem som åker till Spanien för att pröva lyckan är att till en början hyra rum i en lägenhet tillsammans med andra eller ta in på
hostel. Hostel kan dock bli dyrt i längden och det lönar sig oftast att hyra rum eller lägenhet om du planerar att stanna i Spanien under en tid. På www.starteasyliving.com kan du söka efter lediga rum och lägenheter i hela Europa och klicka dig fram till Spanien. Ett annat tips är att hålla koll på lokala bostadsannonser som utannonseras i tidningar. Håll även utkik efter uppsatta lappar på olika hostels då folk gärna annonserar ut lediga rum på det viset. Viktigt att tänka på är att inte skriva under något kontrakt på lägenhet eller rum förrän du är på plats i landet. Allra bäst är att först ta in på hostel och sedan söka efter en mer permanent bostad väl på plats. Många hyresvärdar kräver deposition eller flera förskottshyror när du skriver kontrakt, vilket kan vara bra att ha i åtanke.
Visum
Då Spanien är ett EU-land så behöver du inget visum eller arbetstillstånd för att arbeta. För mer information om regler angående arbete inom EU och Spanien läs mer under fliken jobba inom EU.
Studera spanska
Om du ska leva och verka i Spanien under en tid är det viktigt att du behärskar språket. Det är nödvändigt att kunna lite spanska innan du åker ner då spanjorerna ofta har bristande kunskaper i engelska. Allra bäst är det att lära sig ett språk på plats, därför rekommenderar vi att du går någon typ av språkkurs i spanska. Du får då möjlighet att praktisera språket samtidigt som du studerar det. Det finns många olika skolor och institut som erbjuder undervisning i spanska. Många kurser är dessutom CSN berättigade vilket gör att du kan ägna tid åt att studera samtidigt som du söker jobb eller jobbar extra.
Kom ihåg att desto bättre spanska du kan desto mer anställningsbar blir du.
Övrigt att tänka på
Försäkring
Eftersom Spanien är ett EU-land så gäller det europeiska sjukförsäkringskortet. Det innebär att kortet ger dig rätt till nödvändig vård vid sjukhus och läkarmottagningar som tillhör landets allmänna sjukvårdssystem. Du betalar då samma avgift som landets egna medborgare betalar. Sjukförsäkringskortet täcker inte all vård, till exempelvis privat vård. För att få rätt till all vård och ersättning bör du teckna en privat sjukförsäkring också.
Vaccination
Det finns inga obligatoriska vaccinationer för inresa i Spanien. Däremot rekommenderas vaccination mot Polio-, stelkramps- och difteri. Till vissa riskgrupper dessutom rekommenderas även: vaccin mot hepatit B och meningokocker.
Budget
Det är viktigt att ha med sig en budget på minst en månadslön ifall det skulle dröja ett tag innan du får jobb. Första tiden i ett nytt land innebär ofta extra kostnader såsom deposition och hyra till hyresvärd, inköp av möbler eller andra inventarier, busskort, telefonabonnemang osv. Lönerna är oftast inte så höga inom de vanligaste yrkesområdena. Det är ganska vanligt att få ut ca 10 000 SEK per månad för ett heltidsarbete inom kundservice, restaurang, hotell och försäljning. Därför kan det vara bra att ha med sig mer pengar än rekommenderat. Särskilt om du vill hinna semestra och se mer av landet.
Priser
Spanjorerna tjänar i genomsnitt 35 procent mindre än vad vi gör i Sverige, vilket innebär lägre priser generellt. Mat är ca 20-30% billigare i Spanien och vin och sprit är betydligt billigare om du köper det i butiken. Shopping, nöjen och restaurangbesök är också avsevärt billigare. Turistorter är dyrare än övriga delar av Spanien men fortfarande relativt billigt.
Klimat
Längs östkusten råder Medelhavsklimat, vilket är det vi vanligtvis förknippar Spanien med. Men det förekommer även hårdare vintrar med snö- främst i inlandet men också nära kusten. I den mest sydliga delen av spanska fastlandet är klimatet torrt och subtropiskt. Därför kan det vara bra att tänka på att ta med sig kläder för kyligare väder då stora delar av Spanien faktiskt kan bli ganska kalla under vinterhalvåret.