Jobba i USA


Att jobba i USA är något som många går och drömmer om. Speciellt de som varit utbytesstudenter eller tagit collagestudier och fått smak på livet i USA är sugna på att återvända. För visst är det stora landet i väst möjligheternas land. Där vem som helst kan bli enormt rik, allt enligt den amerikanska drömmen. Därför ska vi också gå igenom hur du kan göra för att få jobba och flytta till USA.

Arbetsvisum H-1B (Green Card)

För att få jobba i USA som utlänning så krävs det att du har ett green card, ett amerikanskt jobbvisum. Det vanligaste sättet är att du blir sponsrad av arbetsgivaren eller att arbetsgivaren går i god för dig. Men det brukar kräva att du har någon form av specialistkompetens som gör att ett amerikanskt företag väldigt gärna vill att du kommer och jobbar åt dem. Med andra ord betyder det att du har väldigt lång utbildning/erfarenhet och kunskap som är mycket eftertraktad. Inte helt lätt för en person som saknar yrkeskompetens som gör honom till en specialist, men dessto lättare om du har det. Därför vänder sig väldigt många unga till Diversity Immigrant Visa Program, eller Green Card Lottery som det också kallas.

Green Card Lottery

Green Card Lottery är ett lotteri där du en gång per år har chansen att vinna ett permanent uppehållstilstånd i USA. Då behöver du inget jobb som sponsrar dig (och på så sätt ingen specialistkunskap) eller att du har nära släktingar i USA.
Det amerikanska green card lotteriet har funnits sedan 1990, då det blev beslutat i kongressen att alla ska ha en chans att få bosätta sig i USA. Så varje år så lottar den amerikanska staten ut ca 50 000 green cards. Det är en chans för alla att få ta med sig sina familjer och börja jobba och leva i USA. Själva ansökan är ingen svår sak och det finns många sidor som hjälper dig med hur man fyller i den. Det finns heller ingen åldersgräns för att söka. Så det enda man behöver göra är att söka och hoppas på att man har turen på sin sida.När du har vunnit ett green card så får du precis samma rättigheter och förmåner som alla amerikanska medborgare och du får också möjligheten att efter några år söka till att bli amerikansk medborgare själv. Detta gäller både dig, din fru/man och dina/era barn.