Jobba inom EU

Funderar du på att söka jobb i ett annat EU-land?
Fri rörlighet för arbetstagare är en av de grundläggande rättigheterna för medborgare i medlemsländerna, vilket innebär att du har rätt att söka och ta arbete utan att ha arbetstillstånd inom EU.


Eures - Den europeiska portalen för rörlighet i arbetslivet informerar om lediga platser i 31 europeiska länder, meritförteckningar (CV) från intresserade sökande, vad man bör veta om att bo och arbeta utomlands och mycket mer. Läs mer på: http://eures.europa.eu

Ett annat tips är att registrera ditt CV på jobbsajter för det land du önskar jobba i samt aktivt söka utannonserade tjänster. Monster är en internationell jobbsajt där du kan söka arbeten i respektive land, Manpower likaså.

Är du arbetslös i Sverige och får a-kassa så kan du i vissa fall behålla din ersättning samtidigt som du befinner dig i ett annat land och söker arbete där. Det förutsätter att du uppfyller vissa villkor och att du ansöker innan avresan. I Sverige ansöker du hos IAF (inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen). Uppfyller du villkoren utfärdar IAF ett särskilt intyg som heter E 303 eller U2 beroende på ditt medborgarskap eller vilket land du har för avsikt att åka till. För att fortsätta få din arbetslöshetsersättning från Sverige ska du anmäla dig som arbetslös på arbetsförmedlingen i det land du har åkt till och visa upp ditt intyg. Du måste då följa de regler som finns för att få a-kassa i det landet.

Har du fler frågor kring att jobba inom EU? Kontakta arbetsförmedlingens Euresrådgivare för mer information http://ec.europa.eu

Tänker du flytta till ett annat EU-land kan det vara bra att gå igenom följande:

  • Kontrollera att pass och identitetshandlingar är giltiga.
  • Ta reda på om du behöver översatta personbevis  i original när du skall registrera dig hos myndigheterna i det nya landet.
  • Kontakta Försäkringskassan www.forsakringskassan.se och begär att få ett Europeiskt sjukförsäkringskort.
  • Kontakta Skatteverket www.skatteverket.se och ta reda på skattereglerna vid arbete i annat EU-land.
  • Ordna bostad för den första tiden i utlandet. www.craigslist.com brukar annonsera bostäder nationellt och internationellt.
  • Budget– ha med dig pengar så att du klarar dig ifall det tar längre tid än beräknat att få nytt arbete.
  • Stäm av med IAF (www.iaf.se) om du som arbetslös uppbär svensk arbetslöshetsersättning har rätt till bibehållen ersättning i det nya landet.
  • Kontakta EU/EES handläggare på din a-kassa och ta reda på vilka papper och intyg du behöver ha med dig till det land du ska åka till och undersök din eventuella rätt till ersättning när du kommer tillbaka till Sverige.
  • Översatta ansökningshandlingar, relevanta anställningsintyg och skolbetyg.
  • Se alltid till att få ditt anställningskontrakt skriftligt och att du förstår vad kontraktet går ut på.
  • Ha alltid med dig kontaktuppgifter till Sveriges ambassad.