Jobba på Island


Island har länge varit ett populärt land för svenskar att åka till och jobba. Men när finanskrisen slog till i Island blev det väldigt svårt att få ett jobb där. Så det har varit ganska stilla med säsongsarbetare där ett bra tag.

Men nu när Island till slut börjar komma på fötterna igen så börjar det se ljusare ut för oss svenskar som är sugna på att åka iväg och jobba in lite pengar. Nu är det betydligt lättare att hitta ett jobb . Det flesta jobb som svenskar finnas på är inom fiskeindustrin och på gårdar. Fårklippare och att jobba på fårslakteri tillhör också vanliga jobb.


Arbets- och uppehållstillstånd

Medborgare i de nordiska länderna behöver varken arbets- eller uppehållstillstånd för att bo och jobba på Island.
För övriga EES-medborgare är gränserna är 3 månader för att vistas på Island utan något särskilt tillstånd och arbetssökande EES-medborgare kan vistas på Island i upp till 6 månader. Efter det så måste man registerare sig hos folkbokföringen för att kunna forsätta bo/jobba på Island. Det gör man då på Thjodskra (nationella registret). Då får man ett isländskt personnummer (kennitala) och kan därefter ansöka om skattekort. Ett Isländskt personnummer behövs också för att kunna öppna ett bankkonto.

Skatt på Island

Om man kommer till Island för att arbeta temporärt. Alltså under en period som är kortare än 183 dagar. Så räknas man som begränsat skatteskyldig för lönen som man jobbat ihop.
Man får skicka in sin deklaration till den isländska skattemyndigheten en vecka innan man reser hem, så kommer de att räkna ut det slutgiltiga skatten. Och om det har dragits för mycket skatt så kommer du att få tillbaka de pengarna.

Söka jobb

På arbetsförmedlingens hemsida brukar det ibland finnas jobbannonser om man kollar på sidan för utlandsjobb. Annars går det bra att söka på den isländska arbetsförmedlingens hemsida. http://www.vinnumalastofnun.is/eures/
Om du är mellan 18 och 28 pch bara tänker provjobba några månader så kan du söka jobb via Nordjobb.
Annars så går det ju också bra att leta upp alla företag inom den branschen du vill jobba och mail CV och/eller ringa till dem och presentera dig själv och fråga om det finns något ledigt jobb.