Anställningsintervju - Så klär du dig rätt!


  Måste man alltid ha kostym och slips eller går det bra med jeans och tshirt?
  Kläderna som du väljer att ha på dig under intervjun kan vara betydligt mer avgörande för om du får jobbet eller inte, än du tror.
  Och overdressed kan faktiskt vara lika illa som underdressed i vissa fall. Det första intrycket är ju som bekant det absolut viktigaste, så lika bra att vi reder ut det här en gång för alla.


  Klä dig passande för jobbet

  Om du söker jobb som banktjänsteman så är det inte speciellt passande att du kommer på intervjun iklädd jeans, tshirt och ett par tennisskor. Men på samma sätt blir det lite konstigt om du väljer att bära kostym och slips på jobbintervjun till en skivaffär. Det gäller med andra ord att anpassa sin klädstil till den tjänsten som man söker. En bra tumregel är att gå klädd på intervjun i likadana kläder som du skulle bära på arbetsplatsen.

  Om det är en bank eller juridisk byrå brukar det finnas ganska tydliga klädkoder, men hur är det på en reklambyrå eller om du söker jobb som säljare?
  Om du inte känner någon på företaget som du kan fråga så är ett enkelt knep att ringa till receptionisten. Ring och dubbelkolla adressen eller tiden och ta samtidigt tillfället i akt att fråga vilken klädstil som är kutym på arbetsplatsen. Glöm inte att tacka henne på intervjudagen.
  Om du inte känner dig bekväm med att fråga en sån sak så kan du ju alltid åka förbi arbetsplatsen under den tiden på dagen då du vet att folk börjar jobba eller slutar för dagen. Då kan du få en uppfattning om hur folk där går klädda.

  Hel och ren
  Även om slitna jeans är det senaste modet för tillfället så är det inte säkert att rekryteraren är medveten om det och du riskerar istället att se ut som om du vore hemlös. Samma sak om du för exempel använde tshirten dagen före. Det kommer märkas även om du inte tror det och det är absolut negativt. Så se till att ha hela, rena och framförallt nystrykta kläder.
  För även hur snygga och inne kläderna är och även om du har fått dem skräddarsydda så finns det inget som så tydligt förstör en snygg stil som skrynkliga kläder. Du kan gärna vara lite extra noga. Putsa skorna så att de ser ut som om de är nyköpta, ta bort alla lösa trådar från kläderna och dubbelkolla så det inte finns några hål.

  Kläder du trivs och passar i
  Om du känner dig obekväm i kläderna du valt att ha på intervjun så kommer rekryteraren garanterat att märka det. Sen så är ganska troligt att det kommer påverka din sinnessstämmning och ditt humör om du inte känner dig helt bekväm i kläderna. Så välj ut snygga stilrena kläder som passar din kropp perfekt. Oftast är det just för små eller för stora kläder som gör att det känns så obekvämt.

  Till sist så kommer det absolut viktigaste tipset. Klä dig i ditt absolut bästa leende!
  Inget kan göra så stor skillnad för dig på en intervju som ett äkta leende kan. Du kommer att verka mer självsäker och din röst kommer att få en mycket trevligare ton när du ler. Dessutom så kommer du påverka rekryterarens sinnesstämmning på ett väldigt positivt sätt när du bjuder på ett leende.