Klädernas färger och påverkan på intervjun

Om du redan läst vår guide till hur du klär dig rätt inför intervjun, så har du nu ganska stor koll på vilka kläder du kommer att kunna använda till intervjun. Men har du även tänkt på hur färgvalet kan påverka intervjun?
Det är egentligen ganska enkelt, men knappast något som alla tänker på. Du ska i alla fall få hjälp av oss att välja rätt färger..


Kostymer och kjolar

Det vanligaste är att man väljer neutrala färger för att inte sticka ut allt för mycket. Svart, brun, beige, grå och marinblå är de vanligaste färgerna för kostymer och kjolar.

Brun är en färg som gör så att en person uppfattas som trygg, stabil och jordnära. Men här är det också viktigt att kombinera med andra färger genom t.ex. slipsen, skjortan eller assesoarer. Annars kan det också finnas en risk för att outfiten kan se lite tråkig och karaktärsfattig ut.

Svart har tidigare varit förknippad med sorg, men i dag känns den mer elegant och förknippas snarare med en affärsman. Helt klart en färg som aldrig kan gå fel. Men den säger heller inte så mycket om din personlighet och du kommer knapast att sticka ut bland de andra sökande. Precis som med brunt så är det väldigt viktigt att kombinera med något lite mer färgrikt.

Grå kan vara ett bra val för vissa tjänster. Du kommer framstå som både sofistikerad och självsäker, men det är inte alla som passar i grått. Så du får ha lite mer åtanka om din klädsel i övrigt om du väljer grått, för det finns också en reel risk för att det kommer se tråkigt och karaktärsfattigt ut.

Blå/marinblå är en av de säkrare korten. Det är faktiskt den färg som säljer mest i hela världen när det kommer till kostymer. Och inte undra på när gjorts undersökningar som tyder på att man till och med har större chans att få ett banklån om man kommer till mötet i blå kostym.
Färgen antyder att man är pålitlig, seriös och lugn.

Skjorta/blus

De flesta väljer att ha en vit/ljus skjorta eller blus till intervjun. Något som fungerar helt klockrent. Vitt är ju som bekant en färg som passar till det mesta, såväl till kostym som till jeans. Dessutom så är det en färg man kan ha året runt.

Skor och bälte

Det första är att ditt bälte bör matcha dina skor. I övrigt finns inget att tilägga om bälte, bara det inte är för pråligt. Sedan så bör dina skor matcha din övriga klädsel. Ett par converse fungerar kanske om du söker jobb i en klädbutik eller som bartender, men det ser så otroligt mycket snyggare ut och passar mycket bättre med ett par riktiga skor om har skjorta/kostym eller liknande på dig.
Nummer ett vad det gäller skor, oavsett om det är foppatofflor eller finskor, är att dem måste vara rena och hela. Annars kommer du förstöra hela din klädsel genom att se ut som en luffare.
För tjejer så gäller det även att inte använda allt för höga klackar.

Assesoarer

Här är din chans att få till den sista touchen och visa lite mer av din personlighet. Men också möjligheten att liva upp en annars kanske lite väl formell klädsel.
Varningsen finger bör dock höjas, man får vara lite försiktig så man inte överdriver, speciellt när det gäller smycken. Tjejer bör helst undvika stora dinglande örhängen och armar som är helt fyllda av armband. Killar ska helst inte ha något annat än max en klocka och vigselringen.