Lär dig löneförhandla


Löneförhandlingar är ingen lätt sak om man är helt oförberedd och inte vet vad man ska säga och vilka saker man ska trycka på. Med mer kunskap och bättre förberedelse kommer du nämligen kunna höja din lön avsevärt. Så läs noga.

  • Det första som du ska tänka på är att inte fokusera på vad dina vänner som jobbar inom andra yrken tjänar. Även fast du jobbar dubbelt så hårt och alltid stannar längre kvar på jobbet än snickar-kalle så kan du inte begära samma lön som honom om du jobbar på kontor. Det verkar kanske självklart att man enbart ska se till sin egen yrkeskategori, men många går faktiskt in i förhandlingar med tanken att dem ska ha minst lika mycket i lön som sina vänner.

  • Det du istället ska göra är att forska lite i hur lönenivån ser ut för din yrkesgrupp och för dem som har likadana arbetsuppgifter som dig. Prata med folk som jobbar i samma bransch, ring branschorganisationer och hör dig för med facket. Kom också ihåg att lönerna kan skilja sig beroende på var i landet man jobbar.  • Hur mycket erfarenhet har du? Har du lång erfarenhet och gått många utbildningar så har du ett bra utgångsläge. Kom ihåg att trycka på det när du förhandlar. Erfarenhet är nämligen nått som rankar väldigt högt.
    Har du inte speciellt mycket erfarenhet får du kanske vara lite mer realistisk när du funderar på hur mycket du ska begära.

  • Tala inte om hur du behöver. Att du har höga räkningar och ett stort billån att betala på är inte speciellt intressant. Det är ju inte så att du förtjänar mer i lön än någon annan bara för att du skaffat dig fler utgifter.

  • Tala istället om vad du förtjänar i lön. Berätta om vad du har åstadkommit på jobbet och vad du har bidragit med. Kanske har du haft några förslag som lett till efektivisering, besparing eller att arbetsmiljön blivit bättre. Ta också upp hur mycket andra inom din yrkeskategori som har likvärda uppgifter tjänar.