Personlig marknadsföring

Det blir allt viktigare att kunna marknadsföra sig själv och sin kunskap. Desto kunnigare du blir inom ditt kompetensområde desto mer attraktiv blir du på arbetsmarknaden. Det är alltid bra att bredda sin kunskap och att arbeta för olika typer av organisationer och företag. Då lär du dig nya saker som du kan ta med dig till nästa arbetsplats. För dig som känner att du vill utvecklas och bredda din kompetens samt snabbt hitta ett arbete inom ditt kompetensområde kan bemanningsbranschen och arbetet som konsult vara ett klokt alternativ.

 
För dig som har mer ”kött på benen” och vill vidare till ett nytt arbete inom en specifik organisation kan det vara värt att satsa mer på en personlig presentation. Många företag skannar dagligen av olika platsbanker, på jakt efter nya skickliga medarbetare. Att registrera sitt CV i olika databaser är därför ett utmärkt sätt att marknadsföra sig själv på.

Bemanningsbranschen

Att arbeta som uthyrd konsult är ett bra sätt att skaffa sig mer erfarenhet, bredda sin kunskap och knyta kontakter.
Är du hyfsat ny på arbetsmarknaden eller i början av din karriär är det ett klokt val att registrera sitt CV hos olika företag inom bemanning. Allra bäst är att vända sig till de större aktörerna då dem oftast har förmånligare avtal samt ett större utbud av tjänster och arbetsplatser. Enklast är att söka de lediga tjänster som utannonseras på deras hemsida, men det är även bra att ringa upp olika bemanningsföretag och presentera dig som person och yrkesmänniska. Det kan leda till att du får komma in och presentera dig själv på en spontanintervju och att rekryteraren enklare och snabbare kan matcha dig mot kommande uppdrag.

Presentation

Spontanansökningar i all ära, men har du ett visst intresse för ett företag eller de tjänster dem erbjuder så kan det vara klokt att kontakta företaget och presentera sig som person och yrkesmänniska. Få saker imponerar så pass mycket på arbetsgivare som jobbsökande som vågar kontakta företaget och presentera sig. Tala om vem du är och vad du kan erbjuda dem som företag. Var påläst och noga förberedd. Även om dem inte har något arbete som passar dig i dagsläget så kommer dem garanterat att ha dig i åtanke om något dyker upp.

Bli headhuntad

Låt jobben komma till dig istället. Idag blir det allt vanligare att företagen hittar sina framtida anställda genom headhunting. Förr har det varit mer vanligt att chefer och specialister headhuntats. Idag är det inte längre så, det kan vara så att företag söker personal till smala områden eller ”svåra branscher” där det inte räcker med en annons för att förklara vad jobbet handlar om. Hur gör man då för att bli headhuntad? Att nätverka, vara sökbar samt att kontakta headhunting företag direkt är några tips.  Det är klart att det är bra att nätverka för att bli upptäckt. Men numera är det inte heller fel att kontakta headhuntingföretag direkt och säga "här finns jag", säger Margareta Lewin, partner på Accord Group Executive Search och chefsrekryterare sedan 2001.
Utöver detta är det viktigt att vara sökbar. Genom att registrera ditt CV på olika jobbsajter ökar du dina chanser att bli hittad av potentiella arbetsgivare som letar efter just din erfarenhet och kunskap.