Så använder du ditt kroppsspråk till din fördel under intervjun

Om du är medveten om vad ditt kroppsspråk visar så har du stor nytta av att kunna använda det till din fördel. För en personen som är helt omedveten finns det tyvärr en risk att man sänder ut signaler som egentligen inte alls överrensstämmer med vad man faktiskt vill och känner.

Det kan vara enkla saker som att man sitter med armarna i kors eller att kliar sig i nacken när man sitter och pratar, men det finns även många andra tillfällen som kanske inte är lika uppenbara.


Första mötet

Först och främst så är det faktiskt oerhört viktigt att du kommer i tid! Detta har blivit sagt många gånger på vår sida, men det är så viktigt att vi tar det igjen. Det säger så mycket om dig som person. Bättre att kommer alldeles för tidigt än att vara det minsta sen.
När du träffar personen som ska hålla intervjun med dig så är det viktigt att du har ett stadigt grepp när du skakar hand och att du ser personen i ögonen. Du behöver inte överdriva när du skakar hand, men du ska ha ett fast grepp för att ingjuta förtroende.
En sak att tänka på är också att låta intervjuaren komma med iniatvet att skaka hand först istället för att du ska hoppa upp och erbjuda din hand först.

Och om det är flera personer i rummet som ska hålla i intervjun är det alltid bättre att du går runt bordet och skakar hand och presenter dig istället för att sätta sig ner direkt och sedan sträcka sig över bordet. Kom även här ihåg att se personen i ögonen samtidigt som du presenterar dig med ditt namn. Du kan nämligen inte förvänta dig att alla kan ditt namn.

Vad ska man göra med händerna

Det är en fråga som många ställer. De flesta ser nämligen händerna som ett hinder som dem inte vet vad dem ska göra med när dem sitter där. Det är ju helt fel. Händerna är dina hjälpmedel i kommunikationen. Du kan öva framför spegel genom att besvara typiska intervjufrågor så att du ser hur du rör dina händer när du pratar.

Många brukar villja lägga armarna i kors under intervjun. Detta för att dem känner sig tryggare då, men också för att slippa börja röra dem i onödan. Som till exempel att klia sig i håret, bita på naglarna, rulla på hanndlederna och andra saker som man lätt börjar göra när man är nervös.
Detta är verkligen helt fel sak att göra. När man lägger armarna i kors så visar det att man intagit en defensiv ställning och att man kanske känner sig reserverad och obekväm. Så undvik det å de bestämdaste.

Använd kroppsspråket till din fördel

En enkel sak som är lätt att använda till sin fördel är att nicka instämmande när du berättar om något. Då förstärker du orden och ger mer mening till det som du talar om.
Handrörelser kan också vara bra att använda för att förstärka och ge mening. Men här får man tänka på att inte överdriva, som vissa människor har lätt att göra. Du kan också med fördel anpassa dina handrörelser till hur intervjuaren använder sina händer. Gör personen stora handrörelser för att verkligen förtydliga eller är det bara små rörelser som gäller?
Vi människor tycker om folk som är precis som oss. Men tänk på att det måste kännas rätt för dig också, annars kommer det bara se konstlat ut.

När intervjun är avslutad

Här är det precis lika viktigt som när ni träffades att ha ett fast grepp och se personen i ögonen medan du tackar och säger adjö. När du sedan går ut genom hallen, ut genom porten och ut på gatan så är det inte läge att slappna av helt och hållet. Vänta tills du vet att du är utom synavstånd före du slappnar av och knäpper upp skjortan och tar av dig slipsen.