Så klarar du anställningsintervjun!


   Det kan vara mycket att tänka på inför en kommande arbetsintervju. Försök att ta reda på så mycket som möjligt om företaget och gör research. Förbered dig på hur du ska presentera sig själv och hur du ska svara på de vanligaste frågorna. Vi listar några viktiga punkter som hjälper dig att klara intervjun.

  Var väl förberedd

  Förbered dig genom att läsa på om företaget på deras hemsida. Hemsidan kan hjälpa dig att få en känsla för företagets kultur och ton.  Leta även efter aktuell information och ta en titt på företagets årsredovisning om möjlighet finns. Det visar på ett visst engagemang för företaget och deras utveckling. Det är även viktigt att hålla koll på den bransch som företaget befinner sig i för att visa sitt engagemang . En bra idé kan vara att kolla igenom branschtidningar för att hålla dig uppdaterad och för att få en bra översikt över just den branschen.

  Det är även viktigt att ha alla dokument i ordning. Det är alltid bra att ta med sig betyg och intyg från skola och tidigare arbetsplatser även om rekryteraren inte efterfrågar det när du kallas till intervju. Lika viktigt är det att ha alla dokument är kopierade och klara. Att komma utan dokument eller endast med original dokument till en intervju kan ses som lite slarvigt och nonchalant.

  Hur förbereder du dig då i praktiken?

  - Öva tillsammans med en vän. Att ha en ”låtsasintervju” där du blir ställd inför de mest  förekommande frågorna.
  - Var ute i god tid för att undvika stress.
  - Stäng av din mobiltelefon 
  - fokusera på ”här och nu” under intervjun.
  - Är du påläst, väl förberedd, klädd snyggt och prydligt så känner du dig självsäkrare.

  De vanligaste frågorna

  Berätta om dig själv och din arbetslivserfarenhet.

  Den här frågan brukar oftast ställas i ett tidigt skede i intervjun. Berätta kortfattat om dig själv och dina arbetslivserfarenheter. Om intervjuaren vill gå djupare in på något ämne kommer han/hon att be dig berätta mer utförligt om något. Berätta kortfattat om olika framgångar och resultat som du har uppnått.

  Beskriv dina styrkor/svagheter

  När du ska beskriva dina styrkor gäller det att lyfta fram de egenskaper du tror kan vara till fördel för just den tjänsten du söker och beskriva på vilket sätt du haft nytta av att vara te.x just driven. Att beskriva svagheter kan kännas väldigt olustigt och svårt för många, men är viktigt att du reflekterat över. Att berätta om en svagare sida hos sig själv tyder på god självinsikt samt ödmjukhet. Alla har vi ju förbättringsområden. Att tala om en svagare sida och sedan hur just du jobbar på att förbättra den svagheten ger intryck.

  Varför ska vi anställa dig?

  Här gäller det att kunna göra reklam för sig själv utan att på något vis vara skrytsam.
  Förklara på vilket sätt du kan bidra om du skulle få tjänsten. Berätta om hur tidigare arbetsgivare kunnat dra nytta av dina kunskaper och visa att du är villig att utvecklas och lära dig mer om de områdena du inte är lika bekant med.

  Varför vill du jobba hos oss?

  Det är viktigt att du har tänkt till varför du vill arbeta för just det företaget samt läst på om dess bakgrund. Berätta om vad som lockar, hur dina mål och idéer stämmer överens med företagets.

  Vad har du för framtidsplaner?

  Alla företag söker efter ambitiösa och målmedvetna medarbetare som har vissa mål och idéer om vad dem vill göra i framtiden. Prata om både långsiktiga och kortsiktiga mål och hur du hade tänkt nå dem. Målen ska helst kunna relateras till den tjänst du söker.


Klädsel

Klädsel är viktigt att tänka på när du kallas till intervju. Utseendet spelar större roll än vad man kanske kan tro och när det gäller intervjutillfället så är det viktigt att tänka på hur du framställer dig själv som person rent ytligt. Hur du klär dig inför en intervju spelar givetvis olika roll beroende på vilken tjänst och bransch du söker till.
Generellt sett är det bra att undvika:

 • Skrikiga färger
 • Synliga tatueringar och piercings
 • För mycket smink
 • Trasiga kläder
 • För stark parfym
 • Smutsiga kläder

Allra bäst är att klä dig neutralt och propert. En snygg kavaj och välstruken skjorta ger alltid ett gott intryck.

Frågor att ställa

En anställningsintervju går ut på att både du och intervjuaren ska få möjlighet att ställa frågor till varandra. Lika viktigt som det är för arbetsgivaren att ta reda på om du är rätt kandidat för tjänsten, lika viktigt är det för dig att ta reda på om tjänsten och företaget är rätt arbetsplats för dig. Det är också en möjlighet för dig att visa att du är engagerad och intresserad av jobbet.
Exempel på frågor att ställa:

- Vad har ni för förväntningar på den person som får tjänsten?

- Vad finns det för utvecklingsmöjligheter inom den här tjänsten?

- Hur kommer mina prestationer att mätas?

- Planer för tjänsten och företaget i framtiden?

- Hur ser ni på kompetensutveckling?

- Vad erbjuder ni som företag era anställda?

- Vad är målet/målen för den avdelning jag eventuellt kommer att arbeta på?

- Hur långa är era arbetsveckor, ingår det resor i tjänsten, hur många semesterdagar har man rätt till på ert företag?

Det är alltid bra att läsa på om företaget innan så att du kan relatera till det intervjuaren berättar om. Men viktigast av allt är som sagt att ge ett nyfiket och engagerat intryck genom att vilja veta mer.


Ge ett lugnt och sakligt intryck

Tala tydligt och ge genomtänkta svar. Ta hellre tid på dig att svara och fundera över vad intervjuaren egentligen frågar efter istället för att tala runt ämnet och ge otydliga svar eller upprepa vad du sagt tidigare. Tänk på att desto mer förbered och välinformerad du är desto säkrare kommer du att känna dig.