Så undviker du de 10 vanligaste CV misstagen


  Det är lätt att göra små misstag när man skriver sitt CV, misstag som faktiskt kan leda till att ditt CV blir bortsållat. Därför är det viktigt att se till att undvika dessa onödiga misstag. Här kommer kommer en lista på de vanligaste fallgroparna och tips på hur du kan undvika dem.

 1. Grammatik och stavning
  Det är viktigt att ditt CV samt personliga brev är fritt från stav- och grammatiska fel. Ett CV som innehåller många fel ger ett slarvigt intryck av dig som person och ingen arbetsgivare vill anställa en slarvig sökande. Be därför någon du känner korrekturläsa ditt CV och lägg tid på att kolla igenom det själv. Du kan även använda dig av microsoft word eller en sida för stavkontroller på internet för att försäkra dig om att det inte finns några stavfel i texten.

 2. Onödig text
  I dagens tidskrävande samhälle finns det inte tid för onödig information och överflödig text. Arbetsgivare letar snarare efter några nyckelord som visar att du klarar av jobbet. Försök fånga uppmärksamhet med punktlistor eller liknande istället för långa meningar. Ett strukturerat CV gör också att rekryteraren får ett bättre intryck av dig som person.


 3. Ej skräddarsytt efter företag
  Att inte lägga ner tid på att utforma sitt CV efter det företag du söker till kan leda till att ditt CV blir ignorerat. Arbetsgivare vill ha ett CV och ett personligt brev som visar att du är rätt person för just deras företag och för just det jobb som du söker. Det är nödvändigt att göra vissa ändringar i din ansökan så att det blir skräddarsytt för ett specifikt jobb du söker. Kom ihåg att de som arbetar med att gå igenom CV till vardags direkt kommer se om du lagt ner tid på att skräddarsy din ansökan eller om det bara är samma CV som du skickat till 20 andra företag.

 4. Inte framhäva kunskaper och resultat
  I stället för att enbart beskriva dina tidigare arbetsuppgifter, fokusera på dina resultat. Nämn exempelvis om du har kommit med något förbättringsresultat, sätt att effektivisera din tid eller hur du har bidragit till att utveckla verksamheten. Har du deltagit i kurser eller projekt som skulle kunna vara till fördel för jobbet du söker så ska du absolut skriva med det också.

 5. För långt CV
  Det finns sällan någon anledning att ha ett CV som överstiger 2 A4 sidor om du inte har haft väldigt många arbetsgivare. Alla arbetslivserfarenheter kanske inte måste beskrivas så grundligt, vissa kanske inte är nödvändiga för den tjänst du söker. Exempelvis om du söker jobb som marknadskoordinator kanske det inte är så relevant att nämna extrajobbet som servitris du hade i gymnasiet.

 6. Luckor i CV
  Många tenderar att utelämna viss information om diverse tidigare jobb, arbetslöshet, studier eller föräldraledighet vilket kan resultera i en ”lucka” i ditt CV. Denna ”lucka” kan göra så att det ser ut som om du inte gjort något alls under en viss tid. Risken finns att arbetsgivaren kommer att tro det värsta, så istället för att låta dem gissa se till att inga sådana ”luckor” förekommer.


 7. Dåligt fotografi
  Inte dåligt som i att du tycker att du hade ful frisyr eller något liknande. Utan istället dåligt i den bemärkelsen att det inte ser bra ut i ett jobbsökarsammanhang. Det kan vara en festbild där du ser full ut, en bild från semestern när du är på stranden eller en bild med ett bortklippt ex eller liknande. Du kan läsa mer om det på sidan foto i cv.

 8. Klichéer
  Att använda sig av klichéer liknande ”jag gillar att ha många järn i elden” och ”jag brinner verkligen för det här ” är inte att föredra. Om du inte kan bevisa det kan du lika gärna hoppa över det. Det bästa är att ge konkreta exempel. Söker du jobb inom ekonomi och finansbranschen kan du exempelvis skriva: ”Jag brinner för ekonomifrågor, vilket har resulterat i att jag prenumererar  på flera tidsskrifter inom ekonomi och finans samt följer debatter om ekonom i media".

 9. Överdriven design
  Om det inte är just ett designerjobb som du söker bör du inte mixtra för mycket med designen på ditt CV. Med en användarvänlig och enkel font som Times New Roman eller Arial, svart text på vit bakgrund och en logisk ordning kommer du att komma långt. Är du osäker så be någon i din närhet att se över ditt CV.

 10. Felaktig eller missledande information
  Har du ett väl genomarbetat CV men får fortfarande inga intervjuer? Kolla att du angett rätt telefonnummer och e-post adress. Och på tal om din e-post adress adress, har du kvar din gamla adress som t.ex. lyder snyggtjej@email.com kanske det är dags att byta till en något mer professionell sådan, som till exempel Förnamn.Efternamn@mail.com