Sök jobb med hjälp av sociala medier


Sociala medier är en fras som du helt säkert hört förut, men vad är det då kanske du undrar.
Har du facebook eller kollar du på klipp på youtube? Då har du faktiskt använt dig av sociala medier. Andra exempel på sociala medier är twitter, Linkedin, forum och bloggar. Det är med andra ord sidor där användarna upptäcker, uppfattar och delar med sig av nyheter, information och innehåll. En plats med stor vikt på sociala funktioner och att skapa en dialog mellan användarna. Men varför ska man då krångla till det med att använda sig en massa sociala medier istället för att helt enkelt nöja sig med att enbart skicka in en ansökan till jobbannonsen, kanske du undrar.


Det handlar mycket om att utnyttja möjligheterna som finns tillgängliga. Att göra människor omkring dig uppmärksamma på att du söker jobb. För med hjälp av sociala medier kan du expandera ditt nätverk väldigt mycket och väldigt enkelt med hjälp av vänner, kollegor och alla deras kontakter.
Om du för exempel har 200 vänner på facebook och gör en statusuppdatering där du klargör att du söker jobb så kommer alla av dem att bli medvetna om det, och en enkel statusuppdatering är väl knappast att krångla till det.

Det bästa med twitter är att du får möjligheten att få kontakt med människor som du aldrig träffat men som ändå delar samma intressen som dig. Ett perfekt verktyg för att nätverka med andra ord.
Du kan också twittra om att du söker jobb. En tweet bör då innehålla följande:

  • #nyttjobb,  #jobb eller #jobbsok
  • Vilket yrke det är som du söker
  • Vilken månad du kan börja jobb
  • Vilken stad du söker jobb i
  • En förkortad länk med mer information

LinkedIn är en webbtjänst med över 120 miljoner användare över hela världen där man kan sköta sitt privata och professionella nätverk. Tanken är att man ska kunna ta upp kontakten med gamla vänner och kollegor och på så sätt bygga upp sitt kontaktnät.
Sedan kan man med hjälp av sitt kontaktnät hitta ett nytt jobb eller nya affärsmöjligheter.

Facebook

Ta kontakt med dina gamla kollegor, klasskamrater och grannar. Allt för att bygga upp ditt personliga nätverk och göra fler
människor medvetna om att du söker jobb.
Det finns några saker att tänka på om du bestämt dig för att använda dig av facebook som ditt främsta verktyg för att söka jobb.

  • Hur framställer dina bilder dig för din framtida arbetsgivare. Finns det för exempel några fyllebilder?
  • Viktigare än vad du säger är vad du låter bli att säga. Extrema åsikter och snuskiga kommentarer står nog inte högt i kurs för eventuella arbetsgivare eller kontakter. Det var inte länge sedan det var ett par arbetare som blev avskedade pga sina facebook kommentarer.
  • Vilka grupper är du med i? Höger- och vänsterextrema och grupper som relaterar till droger är knappast något som en arbetsgivare ser positivt på.

Youtube

Varför inte vara lite orginell och skapa en youtube video där du helt enkelt berättar om dig själv och vilken typ av jobb du söker. Det är kanske inte helt enkelt eller speciellt vanligt heller för den delen, men det kan vara en rolig grej som uppmärksammas i din umängeskrets och på så sätt sprids vidare till dina vänners vänner. Det är ju faktiskt som så att desto fler som är medvetna om att du söker efter jobb, desto större chans har du att bli erbjuden ett.

Kom också ihåg att det inte är en grym kamera och häftigt filmarbeta som kommer att sprida videon, försök istället locka fram din inre kreativitet och skapa något genuint och ärligt.

Blogg

Om du har en blogg så är det viktigaste, precis som på facebook, att du inte skriver en massa dumheter som får dig att framstå som en oattraktiv medarbetare för arbetsgivaren. För även om du klarar av att gå ut 4 dagar i veckan och ändå sköta ett jobb så är det knappast vad en potentiell arbetsgivare kommer att tycka. Samma sak med bilder, de där fyllebilderna från helgen som såg så roliga ut kan du kanske vänta  med att posta tills du lyckats få ett jobb.

Skriver du istället ärligt och genuint om saker som inte upprör eller chockerar så kommer det snarare att visa väldigt tydligt för arbetsgivaren vilken bra person du faktiskt är. De allra flesta bloggare brukar vilja vara  anonym, men om du inte är det så är det viktigt att tänka på dessa saker. För det är så otroligt enkelt att googla upp en persons namn, hitta bloggen och gå igenom historiken för att ta reda på vad du har skrivit om förut.

En rolig och smart grej kan vara att skapa en jobbsökarblogg där du skriver om vilka jobb du har sökt, vilka jobb du önskar och om hur saker och ting utvecklar sig. Men också artiklar som berör det ämnet du söker jobb inom. Det kanske inte fungerar så bra om du söker jobb som kafébiträde men om det är inom programmering du tänkt jobba så kan du lägga upp lite intressanta blogginlägg om det.
Dels kan det hjälpa dig att en framtida arbetsgivare eller någon som kan tipsa om ett ställe som söker personal hittar fram till sidan. Men det kan också pusha dig att söka vidare ifall du inte fått alla svar och erbjudanden som du hade hoppats på och det börjar känns tungt.