Sommarjobb


Som student och ung innebär sommarloven oftast en chans att tjäna pengar och skaffa sig arbetslivserfarenhet. Att ha arbetat ett sommarlov istället för att enbart semestra ger dig ett försprång till framtida jobb. Du bygger på ditt CV samtidigt som du tjänar pengar och utvecklas som person. Ofta kan det vara svårt att veta vart jobben finns eller hur du ska gå tillväga. Vi har därför sammanställt lite enkla tips och idéer om hur du fixar sommarjobb och vikten av att sommarjobba.Så fixar du sommarjobbet

Checklista med enkla och snabba tips:

1. Lägg ner tid på att skriva ett bra CV och ett personligt brev som förklarar varför just du är perfekt för jobbet.

2. Leta upp det jobb du vill ha själv. Vänta inte på att tjänsten ska utannonseras utan ta saken i egna händer och hör av dig till företaget och visa intresse.

3. Tala om för folk att du söker sommarjobb. Många får jobb just genom rekommendationer och kontanter. Kanske söker just din kompis mammas arbetsgivare personal till sitt företag över sommaren?

4. Läs akivt platsannonser på olika jobbsajter och i olika tidningar. Vänta inte med att skicka in din ansökan. Många arbetsgivare påbörjar urvalet innan sista ansökningsdag.

5. Kontakta de företag som du tror kommer att ha en stor arbetsbelastning under sommaren

6. Kontakta din lokala arbetsförmedling för tips och hjälp. Ibland anordnar arbetsförmedlingen särskilda rekryteringsträffar. Arbetsförmedlingen kan också få in jobb som inte utannonseras för kortare anställningar.

7. Har du en bra idé kan det vara värt att starta eget företag istället för att arbeta för någon annan.

8. Sök i god tid, många sommarjobb annonseras redan i januari och rekryteringsprocessen kan ta lång tid.

9. Lägg ut fler krokar. Satsa inte allt på ett och samma jobb. Skulle det vara så att du inte får just den tjänsten så har du förhoppningsvis chans att få något av de andra jobben du sökt. Skulle du flera jobberbjudanden så har du möjlighet att välja det som passar dig bäst.


Sommarjobba och få fart på karriären

Sommarjobb är oftast en väg till fast jobb. Har du sommarjobbat inom ditt kompetensområde så är chanserna att få jobb efter studenten betydligt högre. Det gäller både för dig som studerar på gymnasiet likväl som på universitet. Det arbete som du tidigare utfört ger dig erfarenhet och nya kunskaper som du sedan kan utvecklas ännu mer inom och som blir början på din framtida karriär.
Det är viktigt att hitta ett sommarjobb som ger dig den erfarenhet och kompetens som du behöver för att få jobb när du är färdig med din utbildning. Gör du ett bra jobb så har du stora chanser att få jobba en annan sommar eller till och med få fortsatt extrajobb. När du sedan ska tävla om jobben med andra nyutexaminerade så har du ett rejält försprång!


Praktik eller traineetjänster är andra sätt att skaffa sig erfarenhet på. Karriärvägledare som kan tipsa om sådana tjänster eller ge dig mer information om hur du går till väga finns inom de flesta gymnasier, högskolor, universitet och yrkeshögskolor. Visst kan det kännas tråkigt att arbeta oavlönat, men att avsätta några veckor för ett intyg och betyg om utfört praktikarbete ger mer än vad det kostar. Genom att praktisera gratis förskaffar du dig arbetslivserfarenhet, utökar din kompetens och du får en insyn i hur det fungerar i arbetslivet. Nästa gång företaget behöver anställa någon kommer du definitivt finnas i åtanke så länge du gör ett bra jobb som praktikant.

Att bli antagen till ett traineeprogram eller att få en traineetjänst kan vara starten på en framgångsrik karriär. I ett traineeprogram varvas praktiskt lärande med teori för att traineen ska få möjlighet att verkligen lära känna verksamheten.  Att arbeta som trainee är ett mycket bra sätt att knyta kontakter och få in en fot i företaget.  För att hitta traineetjänster rekommenderar vi dig att själv söka dig till företag du tycker verkar intressanta och höra dig för vilka möjligheter det finns hos dem. Du kan också söka traineetjänster hos olika bemanningsföretag som ibland utannonserar dessa eller på olika jobbsajter.


Gör dig oumbärlig

När du väl fått sommarjobb är det viktigt att göra ett gott intryck. Oftast har du inte så lång tid på dig att visa vad du går för eftersom du är tillfälligt anställd, därför bör du göra det bästa av den tiden du har. Att göra ett gott intryck är av stor betydelse för att du ska få ut så mycket av tiden som möjligt och för att arbetsgivaren kommer att ge dig referenser och omdöme inför framtida anställningar.

 • Visa framfötterna. Var motiverad och framhäv dina positiva sidor
 • Se till att du vet vilka som är dina arbetsuppgifter så att du vet vad som förväntas av dig
 • Var inte rädd att ta för dig och göra mer än det du har blivit ålagd att göra. Fråga om andra behöver hjälp med sina uppgifter.
 • Gör prioriteringslistor och att göra listor. Blir det stressigt runt omkring får du lätt en översyn av vad som ska göras och kan därför lättare prioritera.
 • Ta reda på så mycket som möjligt om företaget. Desto mer du vet på förhand desto enklare blir ditt arbete och att smälta in hos företaget.
 • Håll huvudet kallt. Om oväntade problem dyker upp gäller det att veta vem du kan vända dig till. Öva även på din egen problemlösningsförmåga och försök lösa eventuella problem själv innan du vänder dig till andra.
 • Våga ge förbättringsförslag. Ser du att rutinerna brister någonstans eller har ett förslag om hur saker o ting kan göras bättre- presentera idén. Trots att du är kanske inte har så mycket tidigare erfarenhet eller jobbat lika länge som dem andra så kommer du utifrån med nya idéer och tankar och kan se på saker o ting ur ett nytt perspektiv som andra kanske inte tänkt på tidigare. Det är alltid värdefullt för företag att veta hur de kan bli bättre och effektivare.

 • Nätverka så mycket som möjligt med olika personer på företaget. Håll dig inte bara till andra sommarjobbare. Försök även lära känna ordinarie personal. De kan vara värdefulla kontakter i framtiden.
 • Var ödmjuk. Alla gör misstag, även du. Ta till dig av dina misstag, gör om och gör rätt.
 • Håll deadlines och slutför det du åtar dig. Om du mot förmodan inte klarar av att hålla en deadline så säg till i tid.
 • Om du är intresserad av fortsatt anställning eller extrajobb, visa det och låt arbetsgivaren veta det.
Glöm inte vikten av att skriva ett bra CV samt att presentera dig själv på ett bra sätt när du kallas till intervju. Tips inför CV-skrivning och anställningsintervju hittar du under CV och intervju.