Telefonintervju
Telefonintervjuer är vanliga när den sökande befinner sig i ett annat land eller på ett avstånd som gör det svårt att träffas. Det är också vanligt vanligt om rekryteringsstegen är långMen det är också vanligt att arbetsgivaren ringer upp dig för att hitta en ledig tid för att mötas för en riktig intervju och samtidigt passar på att ta ett kort snack för att mer grepp om hur du är som person eller fråga om något som han/hon undrar över i ditt CV.
Det är ett lätt sätt för ett företag att göra en första gallring i rekryteringsprocessen och kolla om det finns ett ömsesidigt intresse. Det tar olika lång tid för alla men du kan räkna med att det tar mellan i alla fall 15 till 50 minuter.
Hur som helst så behöver du inte känna dig nervös inför en telefonintervju, för många kan det faktiskt vara lättare att ta första mötet via telefon.
Förberedelse
Det första du ska komma ihåg är att det är lika viktigt som en intervju där man möts ansikte mot ansikte. Men också att det är precis lika positivt, företaget har ju faktiskt tagit emot din ansökan och nu är dem intresserade av att eventuellt anställa dig.
- Det är väldigt viktigt att du är ordentligt förberedd inför telefonintervjun. Börja med att se till att ha stängt av allt ljud som kan störa där hemma. Mobiltelefon, hemtelefon, radio, tv och datorhögtalare är exempel på saker som väsnas. Även husdjur kan räknas in.
- Om dem kommer att ringa till din mobiltelefon så är det kanske allra viktigaste att du har laddat batterierna. Annars blir det ganska tråkigt om du måste ursäkta dig att batterierna tar slut eller att det helt enkelt bryts mitt i samtalet.
- Se till att förberett en liten fusklapp där du skrivit ner utbildningar, meriter, kunskaper eller speciella intressen som du vill framhäva till arbetsgivaren. Då kan du boka av dem under samtalets gång så är du säker på att du får med dig allt som du vill säga.
- Ha ditt CV och ditt ansökningsbrev liggande framför dig. Med största sannolikhet så kommer intervjuaren att ha dem framför sig medan han pratar med dig och då kommer han att utgå ifrån dem.
- Klä på dig! Sitt inte nerschasad i soffan i pyjamas när arbetsgivaren ringer till dig. Om du instället klär upp dig snyggt och står upp, alternativt sitter rakt och ordentligt, så kommer det faktiskt höras en stor skillnad i din röst. Du kommer låta både piggare och gladare när du pratar.
- Le när du pratar. Det inte bara syns utan det hörs också. Du kommer själv att bli gladare och intervjuaren kommer uppfatta dig som en positiv och glad person.
- Förbered tre stycken frågor som ger ett motiverat och intresserat intryck av dig. Det är aldrig bra att inte ha några frågor. Du kanske tror att du ger intrycket av att du är så påläst att du kan allting, men det är snarare tvärt om. Du kommer istället ge ett intryck av att du är ointresserad. Så se till att ha läst på ordentligt om företaget så att du kan ställa ett par intelligent frågor.
- Försök skapa kontakt med personen som intervjuar dig. Det kan vara att ni något gemensamt intresse, likartade erfarenheter eller något liknande. Då kommer intervjuaren att få en mycket mer positiv bild av dig.
Om arbetsgivaren ringer vid fel tillfälle
Om arbetsgivaren ringer när du för exempel sitter på tunnelbanan eller står i kön i konsum så kan det bli svårt att ha ett långt samtal. Då är det bästa att ursäkta sig och föreslå ett annat tillfälle för intervjun. Allra helst redan samma dag.
Här är det viktigt att inte låta oartig eller avfärdande. Då kommer arbetsgivaren förstå att du vill ge ett mer proffesionellt intryck.