Ditt kroppsspråk under anställningsintervjun

Visste du att det som du säger bara står för 7 procent av kommunikationen? Rösten och tonläget står faktiskt för 38% medan kroppsspråket står för hela 55%. Då kan du förstå att hur du rör dig, beter dig och vilka signaler du sänder ut är minst lika viktigt som vad du säger och hur väl du svarar på intervjuaren frågor. Om du ger fel signaler så kan det skapa en, för intervjuaren, negativ stämning genom hela anställningsintervjun.

När vi nu talar om kroppsspråk så menar vi alla former av icke-verbal kommunikation, medveten såväl som omedveten.Här nedan är några exempel vanligt kroppsspråk och hur de uppfattas.

  • Att sitta med armarna i kors som en defensiv positiv. Men det kan också ses som att man är ointresserad, reserverad eller skeptisk.
  • Att stå med händerna i byxfickorna brukar ses som att man saknar självförtroende eller att man känner sig obekväm i situationen.
  • Att klia sig i bakhuvudet eller på nacken får rekryteraren att tro att man är uttråkad av intervjun.
  • Att klia sig eller ta sig på näsan när man svarar på en fråga tyder på att man ger ett oärligt svar..
  • Genom att sitta och skaka på ena benet eller sitta och vicka på foten så ger du ett intryck av att du är nervös eller känner dig väldigt obekväm.
  • Genom att sitta med fötterna pekandes mot dörren eller att luta dig med kroppen mot dörren indikerar du att du helst skulle vilja avsluta konversationen och fly – kanske i panik.
  • Om du sitter och stirra blankt in i väggen eller ner i golvet så visar du att du saknar intresse för det som ni disskuterar.
  • Om du sitter nedhasad i stolen så uppfattar man det som att du kommit helt oförberedd till intervjun eller att du känner innerst inne att du helt enkelt inte är rätt man för jobbet.

 

Nu är det här ju knappst något som är hugget i sten. Du kanske kliar dig på näsan helt enkelt för att det kliar där. Sen är det ju inte säkert att intervjuaren ens uppfattar eller förstår vad allt kroppsspråk egentligen innebär. Men det är ju dumt att chansa på den punkten. Så se bara till att ha dessa små tips i bakhuvudet nästa gång du går på en intervju.