Välj rätt referenser till ditt CV

Välj rätt referenser
En sak alla kanske inte tänker, men som är otroligt viktig, är att välja sina referenser nog.
De flesta brukar lämna numret till sin närmaste chef på de senaste arbetsplatserna. Men vad många inte vet är att det går precis lika bra att lämna nummer till en kollega eller till och med en kund. Det viktiga är ju faktiskt att personen i fråga har insikt i hur du fungerar på arbetsplatsen och vilka arbetsuppgifter du har. Det är ju inte alla som har chefer som är hundra procent insatta i vad dem gör på dagarna.

Se till att välja från rätt bransch. Det bör helst vara från någon av dina senaste arbetsplatser, men om du har arbetat tidigare med relevanta arbetsuppgifter så är det bättre att lämna en äldre referens.
Det finns heller inget krav på hur många referenser du behöver lämna. Om inte rekryteraren bett om ett visst antal så räcker det gott och väl med att lämna tre referenser.
Du kan vänta med att lämna dina referenser tills intervjun om du önskar det, det är egentligen inget krav att det ska stå med i ditt CV. Det är snarare en fördel att inte ha med dem i sitt CV utan istället lämna dem på begäran senare i intervjuprocessen.
Då får du en möjlighet att ringa upp dina referenser och förbereda dem på att en rekryterare kommer att ringa till dem, och även en chans att friska upp deras minne om din fantastiska arbetsinsats.


Och slutligen, det viktigaste av allt. Fråga först! Se för bövelen till att kolla med med de personerna som du anger att det är okej för dem och framförallt att dem faktiskt tyckt att du gjort ett bra jobb.
Det är ett fel som många gör när dem skriver sina referenser, dem anger helt enkelt sin senaste chef utan en tanke på att fråga vad han faktiskt kommer att säga om dig som person.